Så helt overksam har jag inte varit, men jag har ju skrivit om de där bröden förut. Så det var liksom inget nytt.
Men nu har jag skapat igen. Hela familjen har vart sjuk i omgångar, och idag var min 'hemma-för-att-inte-bli-sjuk-igen' dag. Så när kvällen kom kände jag mig ganska pigg och redo att göra något nytt och kreativt i köket igen. Jag letade fram en kniv och gick ut i trädgården och skördade 2,4 kg rabarber, och så ställde jag mig för att koka rabarbersaft. Inget konstigt, inget komplicerat, bara vanlig enkel och god rabarersaft. Å fin blev den, eller hur. Jag tror att det var för att min son var så bra på att hjälpa till med flyttandet av rabarberbitarna - från skärbrädan till kastrullen. Känns bra att ha i skafferiet nu när sommarvärmen skall komma tillbaks.
Receptet är taget från Sylt och Marmelad av Jan Hedh och Klas Andersson.
- 2400 g rosa och späda rabarber (mina var röda och grova) Detta blir ung 2000 g netto
- 2 citroner, saften
- 1 vaniljstång
- 600 g vatten
- 600 g socker per liter saft (för mig blev det 1080 g)
2. Koka alltsammans (även den urskrapade vaniljstången) under lock i 15 minuter tills rabarbern kokat sönder.
3. Häll upp i sil och pressa lätt med baksidan av en sked och pressa ur saften. Häll upp i silduk och låt rinna i ca 60 minuter tills massan känns torr.
4. Mät 600 g socker per liter saft och koka upp. Skumma noga tills saften är alldeles klar. Fyll upp på steriliserade flaskor.
Jag fick ut ungefär 2,3 liter saft.
Framöver kan jag nästan lova att det inte kommer bli såna här uppehåll igen. Jag har fram till nu undvikit bakandet för att det varit för jobbigt att knåda degen så länge och för att det varit dåligt att knåda för mina känsliga stackars händer. Mån så är det alltså inte längre. Jag har fyllt år och fått en alldeles egen assistent, av märket Kenwood. Så nu Jäs-iken skall det bli bröd av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar