söndag 21 mars 2010

Bröd, musikaler och karamellrutor

Det här blev en heldag med bakning. Min kvinna tog med sig vår son på pysseldag och jag fick stanna hemma. Ibland är det bara hur bra som helst; idag till exempel. Det är min tur att bjuda på storfika på jobbet, så jag kavlade upp armarna och satte igång.

Jag sökte på musikaler på Spotify och fick bla fram Les Miserables. Den fastnade jag för och sökte istället på bara den musikalen. det är en av de sjyssta grejerna med Spotify. Man får höra flera varianter av dom trevliga låtarna. Jag har tex hört flera versioner av On my own under dagen. Sen har det rullat på. Chicago och Chess har gått under tiden mina bakverk ar växt fram.

Nå, jag började att baka ett det jag knapt kan misslyckas med (har aldrig gjort det ännu i alla fall) - Freja brödet. När det väl var klart kändes allt lite tryggare. Då var det bara kakan kvar. Jag har lite skapat mig ryktet på jobbet att varje gång jag har fika (en gång per halvår) komma med något nytt, något som man inte har smakat tidigare och något som är, eller i alla fall ser ut att vara, 'lite mer'.  Jag började lita i mina kakböcker och fastnade för karamellrutorna. De såg enkla ut, och hade inte så svåra steg tyckte jag. Men ack vad jag bedrog mig.

För det första skulle jag ju inte nöja mig med att baka en enkel sats. Receptet föreslog en for på 20x20 cm, men jag tog en braspanna på 40x36, alltså drygt 3 gånger större. Så det blev nästan en 4 dubbel sats. Det satte sina hinder.

Bottnen gick bra. Enkel utan större problem. Tja, den fick vara inne i ugnen en bra bit längre för att 'få färg' men det gjorde väll inte så mycket. Men sen kom mellanskiktet - det med den kondenserade mjölken.Koka upp på svag värme och låt sjuda i 3-4 minuter under ständig omrörning stod det. Jag tror jag stod i närmare en timme och rörde för att det skulle tjockna. Men så hade jag ju 7 dl istället för 2. Under den tiden drog jag upp värmen en gång till 4:an (av 6) för att skynda på lite. Men ajabaja, det skulle jag inte ha gjort. Puff sade det, och så brändes det vid. Så jag silade av det brända, bytte kastrull och fortsatte röra på 2:an. Men till slut var krämen färdig. På med chokladen (inga problem), spritsa ut den vita chokladen uppepå i strängar med 3-4 cm mellanrum och sen göra mönster med en tändsticka. För att vara första gången jag gjorde detta blev jag riktigt nöjd. Kolla bara.

Kakan är nu klar, sånär som på att chokladen skall stelna, men den ser riktigt fin ut. Men jag ar, min vana trogen när jag bloggar, inte smakat ännu. Så jag får väll återkomma med ett litet inlägg när det är gjort, så ni vet om det är värt besväret. För det är lite pyssel. Men å andra sidan, det är kanske lättare om man bara gör en enkel sats, vad vet jag.

Receptet är taget från Choklad - Läckert och lättlagat steg för steg och kommer här.
Botten
 • 1dl mjukt margarin (eller flytande)
 • knappt 1 dl råsocker
 • 2,5 dl (150 g) vetemjöl
 • 1,25 dl havregryn
Fyllning
 • 2 msk (30 g) smör
 • 2 msk råsocker
 • 2 dl kondenserad mjölk
Glasyr
 • 100 g mörk choklad
 • 25 g vit choklad
Rör margarin och råsocker tills det är ljust och luftigt. Rör ner mjöl och havregryn och bearbeta till en smuldeg.Häll ner blandningen i en form på 20x20 cm och tryck ut degen med fingrarna.
Grädda i 180 grader i 25 minuter eller tills degen stelnat och fått färg. Ta ut formen och låt kakan svalna i formen.


Häll ingredienserna till fyllningen i en kastrull och värm på låg temperatur under omrörning, tills sockret smält och allt är väl blandat. Koka upp på mycket svag värme (typ 2 av 6) och småkoka sen i 3-4 minuter tills smeten tjocknat. (Detta tog alltså typ 40 minuter för mig). Tjocknat har den gjort när spåret efter omrörningen ligger kvar i några sekunder.


Häll karamellfyllningen i kakformen och bre ut med slickepott. Låt svalna.


Smält den mörka chokladen över vattenbad och bre ut över fyllningen. Smält den vita chokladen och spritsa fina parallella linjer över kakan. Gör mönster genom att dra en tandpetare upp och ner över kakan, tvärs emot linjerna. Skär i rutor, typ 5x5 cm.


Tips!
Klä gärna formen med bakplåtspapper, då är det lättare att få upp kakan då den är klar.
Använd teflonkastrull då du gör fyllningen.


Nu hoppas vi bara att kollegorna uppskattar mitt slit  :)

2 kommentarer:

 1. " Så jag silade av det brända, bytte kastrull och fortsatte röra på 2:an"... jasså det går att göra så?

  SvaraRadera
 2. det här får man lov att testa. Mikaela

  SvaraRadera