söndag 18 april 2010

4 generationer som fikar tillsammans

Min son har tur som får uppleva fyra generationer som samlas och fikar tillsammans. I går kom mormor (utifrån min son sett), morfar och gammelmormor och hälsade på. Med sig hade de en av min sons kusiner, men han tillför ju ingen ny generation. Men han är ju minst lika viktig för det. Tillsamman med mig själv och min kvinna så blir det ju fyra generationer. Lite coolt, det var 300 års livserfarenhet här och fikade mina nybakade kakor och min kvinnas nybakade bullar. Bullarna får stå för henne, men är kommer i alla fall de kakor jag bakade.

Receptet är taget från Småkakor - enkelt och gott.

Chokladkyssar med kardemumma
  • 125 g mörk choklad 
  • 100 g smör
  • 100 g socker (kan ta lite mer om man använder choklad med 70% kakaohalt)
  • 1 ägg
  • 200 g mjöl
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma (kan man ta lite mer av om man vill)
  • Florsocker
1. Smält smör och choklad i en kastrull och låt det sedan svalna.
2. Vispa i ägget och rör sedan försiktigt ner sockret. 
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och kardemumma och sikta ner det i chokladblandningen.
4. Rör ihop allt till en deg som du sedan ställer i kylen en timme.
5. Sätt ugnen på 180 grader.
6. Rulla degen till ca 30 bollar och lägg dessa på bakplåtsbeklädd plåt.
7. Man kan med fördel trycka till bollarna lite lätt med en gaffel för att få fint mönster.
8. Grädda kakorna i 15 minuter i mitten av ugnen.
9. Ta ut kakorna och låt dom svalna. Pudra dom med florsocker.
      Det här är riktigt enkla kakor utan extra krusiduller eller svåra moment. Bara rör ihop, rulla, grädda och ät. Använder man riktigt mörk choklad samt kakao av lite finare kvalitet blir det här kakor med lite 'vuxensmak' då det är ordentligt med chokladkaraktär på dom. Jag gissar att man kan blanda i nån sprit om man vill. Det skall jag testa nästa gång jag gör dom.



      Måste bara visa den här bilden -->
      Det är min son, två år och fem månader, som ritat den och sparat den, på min iPhone - utan min vetskap. Skall tvååringar kunna sånt?  :)

      tisdag 13 april 2010

      Hemkomst, Whiskeymarmelad och äppelgelé

      Nu var det äntligen dags att skapa igen. Jag tänkte att jag för första gången måste göra skäl för adressen till denna blogg - Marmeladpappan.

      Nyss hemkomna från en lång och härlig påsk tillsammans med mina föräldrar, min kära syster och hennes underbara barn - som min son för övrigt haft det upp över öronen skojigt med - samt en del med min kvinnas syster och hennes kärleksfulla familj (oj, hur fortsätter man en sån lång mening?)... tänkte jag att jag skall göra en marmelad. När jag sen ramlar över apelsiner för fem kronor kilot fanns ju inget annat val än att göra just apelsin marmelad.

      Egentligen tycker Jan Hedh (som jag tagit receptet från denna gång) att man skall ha Grand Marnier, men jag tog och bytte ut detta mot en sats med Bowmore och en sats med Glenfiddich istället. Inte för att skryta, men det blev faktiskt riktigt bra marmelad. Jag har inte hunnit smaka på Glenfiddich-marmeladen ännu (man tar ju en burk i taget), men Bowmoren blev kanon.
      1,5 sats blev till sju burkar.

      Receptet kommer från Sylt och marmelad av Jan Hedh.

      1000 g apelsiner
      1 citron, saften
      1000 g socker
      250 g äppelgele (se nedan)
      100 g röd Grand Marnier (eller valfri smakrik Whiskey)

      • Tvätta apelsinerna, lägg dom i en syltgryta med citronsaften och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i en timme.
      • Spola apelsinerna kalla och skär dom först i tunna skivor och sedan i små tärningar. Plocka bort alla kärnor och lägg dom i en tygpåse (tillsammans med kärnorna från citronen) att koka tillsammans med sylten. Detta för att kärnorna innehåller en massa pektin.
      • Häll alla ingredienser i syltgrytan och koka upp på svag värme i ca 30 minuter eller tills fruktköttet börjat bli transparent och sylten känns geleaktig. Skumma då och då så att sylten blir vackert klar.
      • Pensla insidan av grytan med kalt vatten för att förhindra sockerkristaller. Koka tills apelsinbitarna är transparenta och syltens yta börjat bli skrynklig.
      • Vid 106-107 grader (mät med en stektermometer) är sylten färdig. Gör gärna ett syltprov på kall tallrik (se nedan).
      • Fyll genast upp på steriliserade burkar (kan göras tex i 150 gradig ugn). Skruva på locken och vänd upp och ner på burkarna. För ännu längre hållbarhet kan burkarna få stå upp och ner 20-30 minuter i 80 gradigt vattenbad.
      Tja, det var allt.
      Syltprovet det skrevs om i texten går till så här.
      Lägg in en tallrik i frysen då du börjar göra sylten eller marmeladen. Då syltprovet skall göras tas tallriken ut och en tesked av sylten hälls upp på tallriken. Låt sylten svalna något och dra sedan spetsen av skeden genom sylten. Om det blir ett spår som genom sylten som håller sig kvar en längre stund, är sylten klar.

      Åsså var det äppelgelén. Man kan nog istället för att avvända denna använda syltsocker, med tillsatt pektin. Men att använda äppelgelé är ett sätt att använda sig av naturlig pektin, som det finns mängder av i gröna äpplen. Här kommer ett recept på denna gelé, som för övrigt håller sig ett eller två år i oöppnad burk.

      3000 g gröna äpplen
      2000 g vatten
      2 citroner, saften
      2000 g socker.

      • Tvätta äpplena och dela dom i fyra delar. Koka upp (med kärnor) i vatten och citronsaft. Koka dom mjuka tills de faller samman i ca 30 minuter. (Här finns viss risk för fastkokning)
      • Låt saften av detta kok rinna av i en sil. Pressa ur saften med en sked.
      • Häll upp saften i en stor saftsil och låt saften självrinna tills fruktmassan känns torr. Detta kan ta 60-90 minuter.
      • Tillsätt sockret och häll i en syltgryta. Koka och skumma av då och då tills gelén blir klar. Pensla insidan av grytan då och då med kallt vatten.
      • Koka till 105 grader. Kontrollera också på kall tallrik att det har bildats gele. Häll upp på steriliserade burkar. Konservera dom i vattenbad som jag beskrivit ovan.
      Sådär ja. Det blev ju två recept. Se alltid till att ha denna gelé hemma. Själv måste jag nog göra ny snart. Jag är inne på min sista burk.

      Måste bara berätta att min son just lärt sig klippa flera ta med saxen. Så där på riktigt  :) Kan man bli stolt för mindre?


      Just ja, höll ju på att glömma. Under tiden jag var hos mina föräldrar dog min surdegsgrund en tragisk och för tidig död. Men jag var förberedd på detta. Jag hade torkat en del av min surdegsgrund (blanda 75 g surdegsgrund plus 75 g rågmjöl. Rör ihop och kavla ut tunnt. Torka. Bryt i bitar). Så när jag kom hem lade jag några av dessa torkade bitar i lite ljummet vatten. 20 timmar senare matade jag på med 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten, och vips - så har man en surdegsgrund igen  :)