söndag 21 mars 2010

Bröd, musikaler och karamellrutor

Det här blev en heldag med bakning. Min kvinna tog med sig vår son på pysseldag och jag fick stanna hemma. Ibland är det bara hur bra som helst; idag till exempel. Det är min tur att bjuda på storfika på jobbet, så jag kavlade upp armarna och satte igång.

Jag sökte på musikaler på Spotify och fick bla fram Les Miserables. Den fastnade jag för och sökte istället på bara den musikalen. det är en av de sjyssta grejerna med Spotify. Man får höra flera varianter av dom trevliga låtarna. Jag har tex hört flera versioner av On my own under dagen. Sen har det rullat på. Chicago och Chess har gått under tiden mina bakverk ar växt fram.

Nå, jag började att baka ett det jag knapt kan misslyckas med (har aldrig gjort det ännu i alla fall) - Freja brödet. När det väl var klart kändes allt lite tryggare. Då var det bara kakan kvar. Jag har lite skapat mig ryktet på jobbet att varje gång jag har fika (en gång per halvår) komma med något nytt, något som man inte har smakat tidigare och något som är, eller i alla fall ser ut att vara, 'lite mer'.  Jag började lita i mina kakböcker och fastnade för karamellrutorna. De såg enkla ut, och hade inte så svåra steg tyckte jag. Men ack vad jag bedrog mig.

För det första skulle jag ju inte nöja mig med att baka en enkel sats. Receptet föreslog en for på 20x20 cm, men jag tog en braspanna på 40x36, alltså drygt 3 gånger större. Så det blev nästan en 4 dubbel sats. Det satte sina hinder.

Bottnen gick bra. Enkel utan större problem. Tja, den fick vara inne i ugnen en bra bit längre för att 'få färg' men det gjorde väll inte så mycket. Men sen kom mellanskiktet - det med den kondenserade mjölken.Koka upp på svag värme och låt sjuda i 3-4 minuter under ständig omrörning stod det. Jag tror jag stod i närmare en timme och rörde för att det skulle tjockna. Men så hade jag ju 7 dl istället för 2. Under den tiden drog jag upp värmen en gång till 4:an (av 6) för att skynda på lite. Men ajabaja, det skulle jag inte ha gjort. Puff sade det, och så brändes det vid. Så jag silade av det brända, bytte kastrull och fortsatte röra på 2:an. Men till slut var krämen färdig. På med chokladen (inga problem), spritsa ut den vita chokladen uppepå i strängar med 3-4 cm mellanrum och sen göra mönster med en tändsticka. För att vara första gången jag gjorde detta blev jag riktigt nöjd. Kolla bara.

Kakan är nu klar, sånär som på att chokladen skall stelna, men den ser riktigt fin ut. Men jag ar, min vana trogen när jag bloggar, inte smakat ännu. Så jag får väll återkomma med ett litet inlägg när det är gjort, så ni vet om det är värt besväret. För det är lite pyssel. Men å andra sidan, det är kanske lättare om man bara gör en enkel sats, vad vet jag.

Receptet är taget från Choklad - Läckert och lättlagat steg för steg och kommer här.
Botten
  • 1dl mjukt margarin (eller flytande)
  • knappt 1 dl råsocker
  • 2,5 dl (150 g) vetemjöl
  • 1,25 dl havregryn
Fyllning
  • 2 msk (30 g) smör
  • 2 msk råsocker
  • 2 dl kondenserad mjölk
Glasyr
  • 100 g mörk choklad
  • 25 g vit choklad
Rör margarin och råsocker tills det är ljust och luftigt. Rör ner mjöl och havregryn och bearbeta till en smuldeg.Häll ner blandningen i en form på 20x20 cm och tryck ut degen med fingrarna.
Grädda i 180 grader i 25 minuter eller tills degen stelnat och fått färg. Ta ut formen och låt kakan svalna i formen.


Häll ingredienserna till fyllningen i en kastrull och värm på låg temperatur under omrörning, tills sockret smält och allt är väl blandat. Koka upp på mycket svag värme (typ 2 av 6) och småkoka sen i 3-4 minuter tills smeten tjocknat. (Detta tog alltså typ 40 minuter för mig). Tjocknat har den gjort när spåret efter omrörningen ligger kvar i några sekunder.


Häll karamellfyllningen i kakformen och bre ut med slickepott. Låt svalna.


Smält den mörka chokladen över vattenbad och bre ut över fyllningen. Smält den vita chokladen och spritsa fina parallella linjer över kakan. Gör mönster genom att dra en tandpetare upp och ner över kakan, tvärs emot linjerna. Skär i rutor, typ 5x5 cm.


Tips!
Klä gärna formen med bakplåtspapper, då är det lättare att få upp kakan då den är klar.
Använd teflonkastrull då du gör fyllningen.


Nu hoppas vi bara att kollegorna uppskattar mitt slit  :)

lördag 13 mars 2010

Ingefärskakor, Målarglädje och Solrosbröd

Nu var det ett ta sen man skrev, eller gjorde något kreativt i köket. Förra helgen var mina kära föräldrar och
hälsade på. Det blev i och för sig bak i vårt kök, men det enda jag kan ta åt mig äran för är att det blev bakat. Själva bakandet och skapandet stod min mor för. Det blev äppelgömmor och ingefärskakor. Äppelkakorna var mest besvärliga och ganska smuliga som färdiga kakor. Men syltkakorna blev en hit. Lätta att göra och goda att äta.

Om det är någon som vill testa dessa kakor så kommer receptet här:
  • 50 g kanderad ingefära
  • 100 g potatismjöl
  • 200 g mjöl
  • 1 ägg
  • 100 g socker
  • 200 g smör
  • 1 krm mald ingefära
  • 50 g körsbärsmarmelad till garnering
  • florsocker
Hacka den kanderade ingefäran mycket fint. Sikta mjöl och potatismjöl i en bunke. Tillsätt ägg, socker och smör skuret i små bitar. Tillsätt sedan men hackade och den malda ingefäran. Arbeta allt till en fin deg och låt den stå i kyl i 30 minuter.


Värm ugnen till 180 grader. Mjöla händerna och gör valnötsstora bollar av degen. Lägg bollarna på bakpapperbeklädd plåt. Gör en fördjupning, som nästan går igenom till plåten, i varje boll.


Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12 minuter. Ta ut dom och låt dom svalna något. Fyll fördjupningarna med körsbärssylt. Strö slutligen lite floursocker över kakorna.

(Receptet är taget från en bok som heter "Småkakor - enkelt och gott")


OK. Men det var alltså kakor som jag inte gjorde, men dom blev bra ändå  :)  Men idag gjorde jag nått eget. Jag försökte mig på surdegsbröd igen. Min deg har stått oanvänd i 4 veckor nu, och det är fortfarande full fräs på den. Den luktar jäst gammalt vin, precis som den skall - tror jag. Jag har ju matat den varje vecka förstås, annars hade den nog varit heldöd.

Den här gången tog jag ut degen från kylen flera timmar innan jag skulle sätta igång den. Jag hoppas att detta gör att min deg jäser lite bättre än tidigare.

Jag satte igång surdegsgrunden på kvällen igår, och gjorde färdigt degen i morse. Allt gick som det skulle, men det är inte helt lätt när jag inte har en ordentlig degblandare. Jag stod säkert en kvart och rörde om i den sega degen tills svetten rann. Degen jäste, men det där med 'dubbel storlek' tror jag är en myt. Så stora blir aldrig mina degar, men resultaten blir ändå rätt så bra.

Efter massor av väntan skulle degen läggas över till formar. Sen var det mer väntan. Men denna gång gick tiden fort. Jag satt och målade tillsammans med min son. Han hade fått nya målarfälger av mamma, och skaparglädjen lös nu även i hans ögon. Vad han målade vet jag inte riktigt, men jag målade en elefant och en glass.

När brödet kom ut från ugnen kom min kvinna in och fick se det. "Det ser ju ut som sånt där fint bröd som man köper för 40 kronor", fick jag som kommentar. Hehe, hoppas bara det smakar som det ser ut. Enligt receptet (och dom följer jag!) skall det ju ligga till imorgon. Så jag har inte smakat det ännu. Men vist ser det fint ut?

Receptet, tagit från Martin Johanssons bok. Kolla gärna in hans blogg "Pain de Martin".

Dag 1
  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 300 g ljummet vatten
  • 180 g rågmjöl
  • 200 g rågkross
  • 300 g hett vatten
Blanda rågsurdeg, vatten och rågmjöl. Täck över med plastfolie och låt stå över natten. Häll det heta vattnet över rågkrossen och rör om. Täck över även denna bunke och låt stå.

Dag 2
  • 450 g vatten
  • 450 g vetemjöl special
  • 350 g rågmjöl
  • 75 g linfrön
  • 100 g solroskärnor
  • 20 g salt
  • 150 g russin
Blanda alla ingredienser utom russin och kör 8 minuter i degblandare (4 minuter långsamt och 4 minuter snabbt). Häll ner russin och kör ett par minuter till. Täck bunken med plastfolie och låt stå tills degen uppnått dubbel storlek. Tar 3-4 timmar.


Smörj två st 1,5 l brödformar och fyll formarna till 2/3 med degen. degen är kladdig, så använd dubbla slevar. Strö på lite solroskärnor och täck med handduk. Låt degen jäsa till den höjt sig några centimeter och små hål visar sig. Det kan ta 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275 grader i god tid, med ett galler strax under mitten och en oöm plåt i botten av ugnen.


Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den oömma plåten. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter, och låt sen brödet stå inne i ytterligare 55-60 minuter. Har du en ugnstermometer kan du ta ut brödet när det har en inre temperatur på 98 grader. Ta ut brödet och ta ut dom ur formarna och låt dom svalna på galler. Låt dom vila inlindade i en handduk tills nästa morgon.

Tja, det var det. Nästa helg blir det garanterat bak igen. för tisdagen därpå skall jag bjuda arbetskollegorna på fika. Man kan ju inte bjuda på Singoalla och köpebröd.