lördag 20 februari 2010

Musik och Freja-bröd

Idag visade min tvååriga son mig hur man använder ett par små cymbaler. Jag måste säga att han var riktigt duktig på vad han gjorde. Oj vad det lät :) Han vet även hur man brukar ett regnrör, en gurka och en shaker. Nog var det livat en stund när han var riktigt i farten.

Fylld av den energi som min son gav mig genom spelandet satte jag igång och bakade mitt favoritbröd. Ett enklare bröd får man nog leta efter, och för mig så ligger det absolut på top 10 av de bröd jag gillar bäst. Man kan säga att det är raka motsatsen till ett surdegsbröd. Ingen jästid, ingen knådning, ingen väntan. Alltihop, gräddat och klart, är färdigt på typ en timme. Man bara rör ihop allt och in i kall ugn - och vips så har man ett supergott mörkt bröd.

Jag kallar det för Freja-bröd, eftersom receptet kommer från Pub Freja i Umeå. Vissa gånger går jag dit bara för att de har detta fantastiska bröd (i alla fall innan jag själv fick tag på receptet). Sen jag fick receptet har det inte varit många tillfällen när jag inte haft åtminstone en limpa Frejabröd i frysen. Å nyttigt är det också.

Det är ett bröd gjort på bikarbonat, så det håller inte så länge, men det går alldeles utmärkt att frysa det. Tina upp det över natten och det känns som nygräddat på morgonen. Jag brukar göra en dubbel sats, då fyller smeten precis en långpanna. Färdiggräddad delar jag detta långpannebröd i 8 och fryser in.

Här är receptet.
  • 75 gram Solrosfrön
  • 75 gram Linfrön
  • 175 gram Rågflingor
  • 350 gram Rågsikt
  • 1 dl (ca 140 ram) mörk sirap
  • 8 dl Filmjölk
  • 1 dl (ca 110 gram) Lingonsylt
  • 10 gram Salt
  • 40 gram (1 påse) Bikarbonat 

Rör ihop alltihop, och du får en smet som ser ut såhär. Men låt er inte luras av detta utseende.
Häll smeten i en smord form eller en långpanna och ställ in den i en kall ugn som du sätter på 225 grader när du ställer in brödet. Efter 45 minuter är brödet färdigt.
Doften när det precis kommer ut är inte riktigt hur man förväntar sig att ett nygräddat bröd, men då det fått svalna ett tag smakar det ljuvligt.

söndag 14 februari 2010

Hiphopdans och Ingefärskakor


Så där ja. Ingefärskakorna är klara och bullarna är just uttagna från ugnen. Jag och min kvinna har bakat hela förmiddagen. Denna gång skall resultatet av vårt slit gå till ett par som skall ha namngivning för deras son.

Apropå son så har vår egen tvååriga son stuffat loss till ZZ-top under tiden vi bakade och stod i. Han hoppade och stod mer eller mindre på händerna . Det var en fröjd att se honom.

Så vad var det för kakor jag gjorde. Jag är ju ingen mästare på att hitta på egna recept (inte alls faktiskt) så jag lånar från andra istället. Denna gång från Rosendals Trädgårdscafé. Deras Ingefärskakor är helt grymma. Lite svårbearbetad deg, men annars är det ett lätt recept. De tycker att man skall göra små bollar som man skall platta till, men jag gör längder som jag sen skär till snittar. Här kommer receptet:

  • 1,5 dl (210 gram) sirap  
  • 5 tsk malen ingefära  
  • 1 tsk bikarbonat  
  • 125 gram smör  
  • 4 dl (240 gram) grahamsmjöl (dom är nyttiga också)  
  • 2 dl (120 gram) vetemjöl  
  • 2,5 dl (225 gram) råsocker  
  • 2 tsk bakpulver   
  1. Värm sirapen och blanda i bikarbonat och ingefära. 
  2. Rör smör och allt mjöl till en grynig massa. Tillsätt socker och bakpulver.  
  3. Rör ihop den varma ingefärsblandningen med mjölblandningen och arbeta ihop. 
  4. Gör 4-5 längder, ca 4 cm breda och en cm tjock, och lägg dom på bakplåtspappers-beklädd plåt.  
  5. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. 
  6. Dela längderna i snittar direkt när de kommit ut från ugnen, och låt dom svalna på galler. Jag får ca 60 st av en sats. Rosendals får ut ca 30, så deras måste vara mycket större än mina.

Nu skall jag sätta mig en stund och njuta av en kopp kaffe, en ingefärskaka och en av min kvinnas nybakade kardemummabullar. Sonen sover, helt utmattad av dansen :)

söndag 7 februari 2010

Lite om surdeg

Eftersom jag själv är en riktig nybörjare på surdegar kommer jag så här från början utgå från att ni läsare också är det. Är du inte nybörjare kanske du kan hitta nått annat sätt att finna min blogg intressant :)

Jag har just varit och matat min surdegsgrund. Jag har alltså hällt ut all surdegsgrund jag inte använt under den gångna veckan, utom typ 50 gram. Sen häller jag på mer ljummet vatten och rågmjöl. Sen får det stå och jäsa på ett varmt ställe (ovanför frysen) under natten. Är allt som det skall så svämmar min burk över. Surdegsgrunden skall sen lukta gammalt, något jäst, vitt vin (tror jag).

Det jag lärt mig än så länge om surdegsbakning har jag läst i boken Surdegsbröd av Martin Johansson. En riktig nybörjarbok med bra recept och enkla förklaringar.

Han (Martin alltså) har för övrigt också en blogg som verkar ta upp precis allt (!) som finns att veta om surdegsbakning. Så jag tänkte att istället för att förklara allt som redan finns förklarat på annat ställe, så ger jag er en länk till Martins blogg.

Min blogg skall ju faktiskt inte enbart handla om surdegsbakning, även om det är himla skoj, utan snarare om de framgångar och försök till framgångar som jag gör i köket.

Nu börjas det


Ok, så här är det. Jag har aldrig riktigt förstått charmen med bloggar. Men när min kvinna idag tyckte att jag skulle starta en blogg om brödbak och marmelader så lät det inte så dumt. Jag tycker verkligen att det är kul att baka , göra sylter och marmelader och laga mat - så varför inte dela med sig av sina framgångar och misstag.

Så var skall man börja. Det känns konstigt att börja rabbla upp de bröd och marmelader jag redan gjort, så jag tar och tittar framåt istället. Jag har just avslutat ett brödbak på surdeg som blev riktigt lyckat, så jag börjar där. Jag tänker mig att denna blogg skall få andra intresserade av att vara i köket och skapa mumsiga saker av olika slag. Trots detta kommer jag också dela med mig av när det inte går så bra, så att ni kanske kan undvika samma misstag som jag gjort.

Jag kommer naturligtvis blogga varje gång jag bakat, syltat eller marmeladat; men jag kommer också slänga in ett och annat inlägg däremellan. För det blir inte så ofta som jag skulle vilja att jag skapar i köket.

Så, då var det gjort. Första inlägget tar nog slut med detta.